top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMichala

Oslněni světlem jedním dechem

"Kokain šňupou všichni, kteří na něj mají, a dost velké procento těch, kteří na něj nemají. Všichni ho berou jako rituál. Jako gesto. Jako nošení hodinek. Jako ježdění domů taxíkem. Je jako mluvení nebo vydělávání peněz. Je přirozeným důsledkem jednoho i druhého. Je to nejlepší pomocník v jednom i druhém."


Kokainový thriller. Psychologické drama od současného polského spisovatele Jakuba Żulczyka. Šest dní jízdy Varšavou v těle, hlavě a duši Jacka. Drogovýho dealera, kterej je chytrej, přemýšlí, reflektuje společnost, lidi, sebe a prodává všem, který tě napadnou. Nastoupíš mu do duše a on tě provede varšavskýma večírkama, špínou a násilím, známýma z politiky, médií, mafií a sebou. Ukáže ti, co je to za svět, kterej ty pořád ještě obhajuješ a máš rád. A ty dýcháš s ním.


Za mě, nejlepší kniha současného autora v našem prostoru!


Oslněni světlem tě vtáhne a vyplivne až samo bude chtít. Nedá šanci odejít, vyskočit. Pohltí, projde a jede dál. Pohraje si s tebou a nastaví tisíc zrcadel. Pohled na sebe, rodinu, přátele, situace, minulost, strachy a sny. Pohrdá a vysmívá se. Propadá se na dno. Forma pekla, který je obyčejný jako život.



Skvělá kniha, kterou nešlo odložit. Téma, forma, obsah, jazyk všechno ladí a nasává tě. Nekonečný příběh současnosti, kde ale Bastián jsi ty! Polský Dostojevský současnosti. Doporučuju prokládat cvičením nebo tvrdou prací, hovorem s babičkou nebo sáňkováním s dětma.



Hodnocení: 10/10


Oslněni světlem vydalo Protimluv - Revue pro kulturu - nakladatelství, který stojí za to sledovat!


Michala,

19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page