top of page
Obrázek autoraMichala

Čtení na léto

Aktualizováno: 26. 6.

Milý čtenáři,


zajímalo Tě, jakou knížku bych Ti doporučila vzít si na dovolenou.


Letos mě nejvíc baví představa, že všude kam pojedeš, nějakou zajímavou knihu najdeš. U babi ve skříni, na chalupě u krbu, v hotelovém lobby, v knihobudkách, kempech i kavárnách. Objevit, půjčit, přečíst a zase poslat dál.


Pro jistotu vybírám pár Beletrio tipů na letní čtení, protože jednu, dvě knihy vždycky můžeš sebou přibalit a po přečtení třeba darovat nebo vyměnit za jinou.



Zádrhely; Gian Marco Griffi | Beletrio - protože je to můj italskej objev roku, ale to už víš, není potřeba se ho bát, umí psát i o těžkých věcech, tak jak by se měli i žít - myslím, ale jeho povídky se dotýkají všech částí života a překlad Sáry Rodový je skvělej, prostě se bavím, celou dobu a mrzí mě, že končím, měla jsem si ji nechat na léto.




Artemis; Andy Weir | Beletrio - tahle holka a Andy Weir je bundle na léto úplně ideál. Je to zábavný dobrodružství, který si tě podrží, bude bavit při zpoždění letadla, když bude tři dny pršet nebo při cestě do práce, když nedostaneš volno a budeš muset cestovat jenom v hlavě a pořád to bude dobrý.




Čistý, skromný život; Viktor Špaček | Beletrio - rozčiloval mě, ale zhltla jsem to naráz. Je to jako si sednout na Letnou a číst si o páru, co jde do Oka, o paní na balkóně, holce, která venčí přes ulici psa, o všech nás a těch druhých. Dobrý!




Nebe pod Berlínem; Jaroslav Rudiš | Beletrio - Járu zbožňuju, takže od něj cokoli - Nebe pod Berlínem je vydaný po 20 letech, Rudiš ve 30ti, love it! Ale třeba Národní třída; Jaroslav Rudiš | Beletrio bych si chtěla číst na sídláku, v letní podvečer, na lavičce nebo třeba na balkóně, vychlazenej lahváč a celej svět kolem.





Horkou jehlou; Rudolf Havlík | Beletrio - zábavnej letní román, kde s chlapíkem procestuješ půlku světa a nebudeš se nudit, za mě dobrý a velký překvapení!




Eklektik Bastard; Ivana Gibová | Beletrio - Ivana Gibová je moje nejoblíbenější současná slovenská spisovatelka, píše tak, jako by ti vlezla do hlavy a odmítala jakoukoli sebecenzuru, její otevřenost, sarkasmus, vtip, chytrost, baví mě na ní úplně všechno




Padaná letní jablka; Dora Čechova | Beletrio - to jsou trochu jiný povídky, taky lidský, ženský, jinak poetický, letní, takový do stínu pod jabloň, krásný.




Geniální přítelkyně 1; Elena Ferrante | Beletrio - nikdy jsem nepřečetla tetralogie, tohle je moje jediná a podle mě, by se měla číst v létě. Patří k němu, celé ta Itálie a tyhle holky, ženský, příběh obyčejnosti, malých lidí a dějin, to něco, co se do filmové verze vůbec nedostalo, nemá cenu se na to koukat, ale číst ji, je skvělý.




Lido Di Dante; Petr Borkovec | Beletrio - protože Borkovec je bravurní básník, ale v próze je jedinečnej. Krom toho je to tenkej paperback o 11 povídkách, kdesi z Lido di Dante, nechat se jen tak unášet a užívat si to s ním nebo Sebrat klacek; Petr Borkovec | Beletrio - tahle sbírková knížka mě baví možná ještě o trochu víc :)




Krásné léto!!


Michala,


232 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page